Vale olarak iş yerlerinde hizmet veren personele günümüze kadar sigorta zorunluluğu yoktu. Ancak yeni düzenleme ile birlikte valelere sigorta zorunlu hale geldi. Kararın resmi gazetede yayınlanmasının ardından 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren uygulama zorunlu hale geleceği açıklandı.
Kararın yürürlüğe girmesinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un çalışmalarının sonucunda karar verildi. Atılan imzalar sayesinde “İşletmeler ve İşyerlerinin Araç Park Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Yönetmelik” resmi gazetede yayınlandı. Büyük bir sorun olan bu konunun resmiyet kazanmasının ardından işyerlerinde vale hizmeti verenler bu personeli sigorta yaptırması zorunlu hale geldi. İş yerinden bağımsız oldukları düşünülerek birçok iş yeri bu hizmeti veren personeli sigortasız olarak çalıştırmayı tercih ediyordu.
Yönetmeliğin 1 Temmuz 2021’de yürürlüğe girmesiyle birlikte tüm işletmelerin “Üçüncü Şahıs Mali Mesuliyet Sigorta Poliçesi” ile “Vale/Garaj Sigorta Poliçesi” yaptırmaları zorunlu bir hale gelecek. Bu sigorta sayesinde hizmet süreleri boyunca oluşabilecek araç hasarlarının karşılanması, araç çekme bedelleri ve trafik cezaları karşılanacaktır.
İşyeri Ruhsatına İşlenebilecek
Vale yasası olarak bilinen bu yönetmelik içerisinde birçok detay bulunuyor. Umuma açık olan iş yerleri, eğlence yerleri ve açık istirahat bölgesi bunu satın alarak ruhsatlarına işletebileceklerdir. Bu yönetmelik içerisinde vale hizmetinin çalışılan konumdan 3 kilometre yarıçap içerisinde zorunlu hale geleceğini söylemek doğru olacaktır.
Ayrıca alınan kararda vale hizmet bedeli de belirlenmektedir. İşletmenin bağlı olduğu esnaf veya tacir olarak hizmet veren iş yerlerinin bunlara ait olan mevzuata göre fiyat tarifesini belirleyeceğini net bir şekilde söylemek doğru olacaktır. Eğer bir iş yeri başka bir işyerinden vale hizmeti alması halinde o iş yerine otopark gösterme zorunluluğu bulunacaktır. Bu kapsamda araçların park edileceği otopark içerisinde güvenlik kamerası bulunması da zorunlu hale gelmektedir.
Bu kanun ayrıca vale hizmetinin artık cadde boylarında, kara yollarında ve halkın ortak kullanım alanı olan noktalarda olmayacağı da karara bağlandı. Vale hizmeti alan şirket ile bu hizmeti veren şirket arasında sözleşme yapılacaktır. Bu sözleşme içinde personelin sayısı, hizmetin kapsamı, birçok husus ve hizmetin ne kadar alınacağı süresi belirlenecektir.
Anlaşma yapıldıktan sonra görev alacak olan personel 15 gün süre içerisinde o bölgede bulunan kolluk kuvvetlerine, yetkili idarelere yani valilik ve kaymakamlıklara bildirmeleri zorunlu hale gelecektir. Tüm bu yönetmelik sayesinde uzun süredir ülkemizin büyük sorunlarından birisi olan vale konusu karara bağlanmış oluyor. İş yerleri 1 Temmuz 2021 tarihine kadar yine eski usulde devam etme hakkına sahip olurken bu tarihten sonra gerekli olan düzenlemelere uymak zorunda kalacaklardır. Yönetmelik içerisinde gerekli kurallara uymayanlara gerekli yaptırım ve ceza uygulamaları kolluk kuvvetleri tarafından uygulanacaktır.
Vale Hizmeti Veren Personelin Yeterlilik Şartı Olacak
Vale hizmeti verecek olan personele yeterlilik şartı getirildi. Bu konuda yapılacak olan düzenlemenin ardından hizmeti veren personel kullanacağı araca yeterli olacak belgeye ve sürücü belgesine sahip olmak zorunlu olacaktır. Ayrıca 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren de mesleki yeterlilik belgesi bulunması gerekecektir.
Bu belge herkese verilmeyecektir. Verilmeyecek olan kişiler arasında hırsızlık, uyuşturucu ve cinsel saldırı suçlarından hüküm giymiş olanlar alamayacaktır. Haklarında bu konularla ilgili olan suçlama bulunan ve araştırma yapılan insanlara da verilmeyeceği açıkça belirtiliyor. Vale görevi hizmeti hakkında uzun süredir devam eden çalışmanın tamamlanması ve imzaların atılarak kararın resmi gazete de yayınlanmasıyla birlikte iş yerlerinin bunlara uymaları zorunlu hale getirilecektir.
Yapılan Yorumlar